– Enormt plassbesparende
– Vi fryktet det kom til å bli veldig utfordrende. At det skulle bli en del feil i starten, og at det ville ta tid før alt var oppe og gikk som vi ønsket. Men det har rett og slett gått meget bra, begynner Oskar T. Inderberg.
Han er produksjonsingeniør i Laerdal Medical, bedriften som leverer opplærings- og behandlingsutstyr for livreddende førstehjelp. For et halvt år siden flyttet selskapet sin fabrikk ut fra Stavanger sentrum og inn i lokalene ved Forus.
– Vi visste at måten vi hadde lagret delene våre på tidligere, ikke kom til å fungere på den nye fabrikken. Gulvplassen var mindre, men vi hadde store muligheter i høyden. Vi valgte å gå for lagerautomatene til Modula, fortsetter Inderberg.
Da Laerdal Medical byttet produksjonslokaler, var de svært spent på hvordan de nye lagerautomatene ville fungere. Et halvt år senere er konklusjonen klar.
- Plassbesparende, man kan spare opptil 90 % av gulvplassen sammenlignet med småvarereoler med automater opp til 16,1 meter høyde
- Høy plukkhastighet med presentering av opptil 120 brett per time
- Gir betydelig høyere plukknøyaktighet sammenlignet med plukking fra konvensjonelle delelager siden artikkelen presenteres for personen
- Er tilgjengelig i mange forskjellige bredder og dybder, samt vektkapasiteter fra 250 kg til 990 kg per brett/hylle
- Tilgjengelig med presentasjon av både enkel eller dobbel brett, samt enten intern eller ekstern plukkbrettløsning
- Kan automatiseres ytterligere med eksterne plukkløsninger om behovet skulle melde seg
Modula lagerautomat
Seks Modula-er ble hentet inn, og de helautomatiske vertikale heismodulene var i drift så å si umiddelbart etter innflytningsdatoen.
– Det finnes naturligvis flere automasjonskonsepter, eksempelvis hvor du har esker i grid som stables oppå hverandre. Men denne løsningen med store brett, hvor man kan sette opp brettene selv med egne esker, passet vårt behov godt, forteller Inderberg.
Laerdals automater er fra 10 til 12 meter høye, og totalt så anslår produksjonsingeniøren at de rommer rundt tre millioner deler.
– Den ene Modula-en er til støpeformer vi bruker, hvor brettene er dimensjonert for å ta opptil et snaut tonn. En annen av automatene er til mindre ferdigprodukter, sier Inderberg.
– De fire siste er for vareflyt og vareforsyning. Disse inneholder alle delene som er i våre produkter. Foruten de større delene, som lagres i bulk inne på høytlageret, fortsetter han.
Millioner av deler
Vidar Solberg
Med valget vi tok, har vi full kontroll på logistikken – noe som er viktig for oss.
Brukervennlig
Etter seks måneders erfaring er ingeniøren klar på at automasjonsinvesteringen skaper en rekke fordeler for Laerdal-produksjonen.
– Først og fremst er dette en løsning som er enormt plassbesparende! Anslagsvis har de fire Modula-ene til internlogistikk sørget for at vi har gått fra å bruke 1.000 kvadratmeter til lagring – til kun 50 nå. Det er egentlig helt vanvittig, fastslår Inderberg.
Og er ikke sen med å trekke frem flere goder.
– En annen gevinst for oss, er at delene kan være mye nærmere produksjonen. Frakteavstanden blir kortere, og effektiviteten blir høyere. Du slipper dessuten å kaste bort produksjonstid på å lete etter deler. Det er bare å søke opp i automatens system, så kommer delen med en gang, fortsetter han.
Inderberg mener i tillegg at Modula bidrar til høyere plukknøyaktighet.
– Våre Modula-er er utstyrt med både en laserpeker og en numerisk bar som hjelper operatøren til å plukke riktig. Den delen som blir presentert, er den som faktisk skal leveres. Raten av feilplukk går drastisk ned.
Krever mindre areal
- et verdensledende selskap innen helseutdanning, pasientsimulering og gjenopplivningstrening
- ved å bruke teknologi og innsikt som involverer og engasjerer brukerne, kan de forbedre kvaliteten i helsevesenet og bidra til å øke overlevelsesprosenten
- deres mål er å gjøre helsearbeidere og livreddere bedre i stand til å redde flere liv
Laerdal Medical
Lettere sagt er det ingen tvil om at Laerdal Medical har fått sine forventninger innfridd med sine nye automater.
– Vi hadde behov for en pålitelig løsning som lagret alle de delene vi hadde på gulvet tidligere, og som var effektiv å plukke fra. Samt at det skulle være brukervennlig for operatørene. Den løsningen har vi fått med Modula, oppsummerer Inderberg.
Han legger likevel til at de kontinuerlig jobber med videre forbedringer, blant annet med tanke på kitting.
– For eksempel er pasientsimulatoren SimMan det største produktet vårt. Den kommer i mange versjoner, men vi vet på forhånd hvilke grunndeler som skal med til eksempelvis beinene. Da kan vi sette opp et brett i Modula med esker som inneholder disse delene. Den store fordelen med kitting for oss, er at det frigjør plass på produksjonsgulvet slik at vi får «just-in-time»-produksjon, og at vi får bedre kvalitet på produktene siden vi unngår operatørfeil.
Det er selskapet Inge S. Årstad som har agenturet på italienske Modula.
– Vi er imponert over Inge S. Årstads tilgjengelighet og veiledning. Vi er nok en litt uvanlig kunde ettersom vi her er mer en produksjonsfabrikk enn distributør. Men de har virkelig vært sentrale i vår flytting og bidratt til hvor smidig det faktisk har gått, mener Inderberg.
Inge S. Årstad har hovedbase i Sandnes, men har i løpet av det siste året også etablert seg på Østlandet med egen avdeling på Hagan i Nittedal.
– Dersom vi møter på utfordringer, får vi rask hjelp. De er gode på å følge opp og sørge for at ting fungerer som det skal. Vi har også andre produkter fra Inge S. Årstad, og erfaringene våre er gode. Det spilte også inn da vi valgte de nye Modula-automatene, avslutter Inderberg.
Kyndig veiledning
- etablert i 1931
- leverandør av et bredt utvalg lagerautomasjon, pallereoler og småvarereoler
- hovedbase i Sandnes, men har også avdeling i Nittedal
- har agenturet på italienske Modula
- Modula designer og produserer vertikale heismoduler, plukkeløsninger og WMS-software til bedrifter i alle størrelser og til all type industri
Inge S. Årstad
LES MER OM INGE S. ÅRSTADS PRODUKTER HER!
PRODUSERT AV NATIVE MEDIA
ANNONSE FOR INGE S. ÅRSTAD AS